Το σεμινάριο αυτό καλύπτει τις βασικές αρχές μαγειρικής τις οποίες πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε εργάζεται στην εστίαση ( fast food, ταβέρνες, εστιατόρια κτλ). Είναι διάρκειας 15 εβδομάδων (περίπου 5 μήνες) και απευθύνεται τόσο σε άτομα τα οποία θέλουν μελλοντικά να ασχοληθούν με το επάγγελμα όσο και και σε σε άτομα τα οποία εργάζονται στον χώρο της εστίασης. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι σπουδαστές μπορούν να συμμετέχουν ( εάν το επιθυμούν) σε εξετάσεις πιστοποίησης Βοηθός Μάγειρα της Acta.
Η ACTA, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος, δημιούργησε τη πιστοποίηση Βοηθού Μάγειρα, με σκοπό οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται η σκοπεύουν να εκκινήσουν τη καριέρα τους, στο χώρο της εστίασης, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κατέχουν τις βασικές γνώσεις που απαιτείται να έχουν εισερχόμενοι σε μια επαγγελματική κουζίνα.
Το κέντρο μας συνεργάζεται με επιχειρήσεις το χώρου στην Βόρεια Ελλάδα και μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση αμειβόμενης εργασίας.
Ομάδα Καθηγητών:
Η ομάδα αποτελείται από αρχιμάγειρες με πολυετή πείρα σε επιχειρήσεις της εστίασης, τεχνολόγους τροφίμων.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή
- Τέχνη Μαγειρικής - ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΘΕΩΡΙΑ- 75 ΩΡΕΣ (5 ώρες εβδομαδιαίως)
Περιλαμβάνει τεχνικές επεξεργασίας των υλικών μαγειρικής και των τροφίμων, για τη δημιουργία των παρασκευασμάτων και να ακολουθούν την ανάλυση των εργαστηριακών συνταγών ώστε να είναι ικανοί να παρασκευάζουν διαφόρων τύπων ορεκτικά, γαρνιτούρες, κιμάδες, πουλερικά, ψάρια, οστρακόδερμα, προϊόντα επεξεργασίας ψαριών, αλίπαστα ψάρια, καπνιστά ψάρια, γκαλαντίνες, τερίνες, μους – Ασπίκ (εργαστηριακό μέρος).
- Σύνθεση Μενού - ΘΕΩΡΙΑ -30 ΩΡΕΣ (2 ώρες εβδομαδιαίως)
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σε βασικά ζητήματα σύνθεσης μενού, όπως η ορολογία, οι ισχύουσες διατάξεις, οι προϋποθέσεις, οι κανόνες σύνθεσης μενού και η σύνθεση ειδικών εδεσματολογίων.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν την προέλευση των διαφόρων τροφίμων, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Επιπλέον θα είναι σε θέση να συνθέσουν να ελέγχουν και να διορθώνουν εδεσματολόγια (MENUS) ανάλογα με την εποχή, την εθνικότητα και τις συνήθειες των πελατών, τη σύγχρονη διαιτητική καθώς και τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.
- Τροφογνωσία - Εδεσματολόγιο - ΘΕΩΡΙΑ- 30 ΩΡΕΣ (2 ώρες εβδομαδιαίως)
Περιλαμβάνει μαθήματα για την εξοικείωση των καταρτιζομένων με τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφίμων και την σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων.
Σκοπός είναι αναγνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις βασικές κατηγορίες τροφίμων (δημητριακά, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και προϊόντα κρέατος, λίπη-έλαια, γλυκαντικές ύλες κλπ) και θα κατανοούν τις διεργασίες (θερμική επεξεργασία, αλάτιση, κάπνιση, κονσερβοποίηση) που επηρεάζουν την σύσταση των τροφίμων. Σε επίπεδο ικανοτήτων – δεξιοτήτων θα είναι σε θέση να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας των τροφίμων ανάλογα με το είδος και την σύστασή τους, αλλά και να συνδυάζουν τις κατηγορίες των α’ υλών τροφίμων για την σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικά εδεσματολογίου.
- Διαιτιτική - ΘΕΩΡΙΑ- 30 ΩΡΕΣ (2 ώρες εβδομαδιαίως)
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση των στοιχείων διαιτητικής στην επαγγελματική κουζίνα.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα γνωρίζουν τις βασικές παραμέτρους των αρχών διατροφής, τη σύσταση και τη θρεπτική αξία των τροφίμων, τη διαθρεπτική επισήμανση των προϊόντων και τη παρουσία αλλεργιογόνων στις α’ ύλες και τα παραγόμενα προϊόντα.
Επίσης οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να διακρίνουν την ύπαρξη αλλεργιογόνων στις πρότυπες συνταγές που παράγουν και να προβαίνουν στην σύνθεση εδεσματολογίων- πιάτων βασισμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες των καταναλωτών στους οποίους απευθύνονται (ειδικές ομάδες καταναλωτών: καρδιοπαθείς, διαβητικοί κλπ).
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή